İsrail’e nükleer silahları kim verdi? Yanıt, ABD değil

İsrail’in Nükleer Silah Programı ve Tally Gotliv’in Açıklamaları

İsrail’in Gazze’de asker, sivil ayırt etmeksizin yürüttüğü saldırılar devam ederken, İsrailli milletvekili Tally Gotliv, orduya cesur bir çağrıda bulundu. Gotliv, “Düşmanlarımıza karşı kıyamet silahlarını korkusuzca kullanmanızı rica ediyorum” ifadelerini kullandı. Bazılarına göre ise bu sözler, İsrail’in gelişmiş nükleer silahlarını işaret ediyordu.

Tel Aviv yönetimi tarafından yürütülen nükleer silah programı ise uzun yıllardır merak konusu olmuştur. İsrail’in nükleer kapasitesi ve geçmişiyle ilgili bilgiler herkes tarafından araştırılmaktadır.

İsrail’in nükleer cephaneliğinin temelleri ise 70 yıl öncesine dayanmaktadır. Özellikle Dimona kasabasında gerçekleştirilen gizemli faaliyetler, nükleer programın başlangıcını oluşturmuştur.

Mısır’a Karşı İlk Adımlar

1967 yılında çıkan bir olayda, Mısır’a ait savaş uçaklarının İsrail hava sahasına girmesi, Dimona kasabasının nükleer programının gizliliğini tehlikeye soktu. Bu olaylar, İsrail’in nükleer silahlara sahip olma konusundaki kararlılığını artırdı.

1967 savaşında İsrail’in nükleer silah konusunda kararlılığı, bugün bile halen devam etmektedir. İsrail’in nükleer programıyla ilgili gerçekler, uzmanlar tarafından sürekli olarak incelenmektedir.

Nükleer Silahların Temelleri

İsrail’in nükleer silahlar konusundaki çalışmaları, Fransa ve diğer Batılı ülkelerin desteğiyle hız kazandı. Dimona kasabasında görev yapan Fransız bilim adamları, İsraillilere nükleer teknoloji konusunda eğitim verdi. Bu destek, İsrail’in nükleer kapasitesini artırmada etkili oldu.

Skandal ve İfşa

İsrail’in nükleer programının ortaya çıkmasından rahatsız olan Mordechai Vanunu, bu konuda dünyayı bilgilendirdi. Ancak Vanunu’nun bu açıklamaları sonrasında İsrail tarafından 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı ve tutuklandı.

İsrail ve Nükleer Silahlar

İsrail’in nükleer programı günümüzde hala devam etmektedir. Batılı ülkeler, İsrail’in nükleer silahları hakkında sessiz kalmayı tercih ederken, İsrail’in bu konudaki çalışmaları sürekli olarak izlenmektedir. Tahminlere göre, İsrail’in nükleer savaş başlığı stokunda büyük miktarda silah bulunmaktadır.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top